Η Αστρονομία και οι Άλλοι

Εθίστηκα στην Αστρονομία στα 7 μου χρόνια. Στα κεραμίδια της γιαγιάς μου ζωγραφίζοντας αστρικούς χάρτες. Στην ΕΤ2 ακούγοντας τη φωνή του Σιμόπουλου. Στις εικόνες του βιβλίου Εξερευνόντας το Σύμπαν. Στις ιστορίες του Κ. για τον Ίππαρχο και τους μύθους των αστερισμών.

Αλλά βαρέθηκα…

Βαρέθηκα να πηγαίνω σε εκδηλώσεις κι ομιλίες στις οποίες θα πρέπει να υποστείς υποχρεωτικά ατελείωτες, πληκτικές μέχρι θανάτου αναγνώσεις χαιρετισμών από ανυπόφορους εκπροσώπους υπουργείων, κομμάτων, φορέων και παρατρεχάμενων οργανώσεων, πριν τελικά ακούσεις τους κύριους ομίλητές…

Βαρέθηκα να ακούω τις φράσεις “…σήκωσαν το βλέμα τους στον ουρανό” και “…είμαστε παιδιά των αστεριών”.

Βαρέθηκα την εκλαίκευση…

Βαρέθηκα να ακούω ερωτήσεις για την ύπαρξη εξωγήινων και τα ταξίδια στο χρόνο…

Βαρέθηκα πάνω από όλα σε κάθε συζήτηση να βρίσκεται τουλάχιστον ένας (κι όχι ο ίδιος κάθε φορά) που θα καταφέρει να στριμώξει μέσα σε μία ερώτηση τις μαύρες τρύπες, του αρχαίους έλληνες και τον Ιησού Χριστό… Jesus Christ στην τελική!

P.S. Στην χθεσινή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη πάντως ξεχώρησε η πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική παρουσίαση ενός πολύ συμπαθούς νέου επιστήμονα, του Γιάννη Μπιτσάκη σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την πραγματική του λειτουργεία. Σχετικά με τις νεότερες έρευνες της ομάδας στην οποία σημμετέχει κι εκείνος μπορείτε να μάθετε εδώ.

Advertisements

6 responses to “Η Αστρονομία και οι Άλλοι

 1. sbouboux

  ναι είναι ωραίες τέτοιες εκδηλώσεις.. γιατί μπορείς να απαντήσεις στις απορίες σου όπως:
  – τι ήταν το άστρο της βηθλεέμ;
  – ήταν οι μαγια τόσο προηγμένοι που είχαν βρει πως το 2012 θα μας καταπιεί όλους μια μαύρη τρύπα;
  – οι αρχαίοι έλληνες είχαν διδαχτεί από τα παιδιά των αστεριών;

  τα παραπάνω τα γράφω για να σε εκνευρίσω αφού καταλαβαίνω πως σου αρέσουν όλα αυτά!! 😉
  παρόλα αυτά το stellarium (http://www.stellarium.org/) το ξέρεις φαντάζομαι εε? είναι κάτι σαν χάρτης του ουρανού με πληροφορίες για αστερισμούς και διάφορα άλλα!! με αυτό μπορείς να σηκώσεις το βλέμα σου στον ουρανό (!!) χωρίς αν σηκωθείς από τον καναπέ σου..

 2. Εγώ πάντως θα προτιμήσω the real stuff ακόμα και χωρίς τις πληροφορίες…

  Πάντως δεν είναι να αστειεύεσαι με αυτά τα πράγματα, επιστήμων άνθρωπος. Μετά τα χθεσινά έχω πια πολύ μεγάλη ανησυχία για τις επιρροή της σχολής Λιακόπουλου στην ελληνική κοινωνία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στην κατανόηση της πραγματικής επιστήμης.

 3. ps2. Η φωτογραφία είναι από το αμφιθέτρο του Μπενάκη μετά το τέλος της εκδήλωσης… Είχα μείνει αποσβολωμένος για πολύ ώρα με αυτά που άκουσα %-[

 4. sbouboux

  το stellarium μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό, να μάθεις που βρίσκονται στο περίπου αστερισμοί και πλανήτες.. γιατί όσο και να κοιτάς μόνος σου το ρίαλ σταφ δεν πρόκειται να αναγνωρίσεις και πολλά..

  όσο για τον λιακόπουλο, νομίζω πως έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο ψυχοπαθολογίας.. αυτά που λέει πλέον τα πιστεύει και ο ίδιος…..

 5. Δεν με ενδιαφέρει ο ίδιος ο Λιακόπουλος… αλλά αυτοί που κάθονται και τον ακούν και μάλιστα αγοράζουν και τα βιβλία που πουλάει.

  Τις προάλλες σε μία συνέντευξη που είχα πάει γνώρισα μια κοπέλα που είχε δουλέψει στο τηλεφωνικό του κέντρο και μου είπε πως για να σε κρατήσουν εκεί πρέπει να πουλάς τουλάχιστον 20 βιβλία την ημέρα!!! Jesus…

 6. sbouboux

  αν κάτσεις να παρακολουθήσεις λιακόπουλο το σίγουρο είναι πως θα περάσεις ευχάριστα την ώρα σου (τα υπόλοιπα σίριαλ που παίζουν την ίδια ώρα σε άλλα κανάλια μοιάζουν ανιαρά μπροστά του..) το σίγουρο είναι πως βγάζει γέλιο..
  αν τώρα τον πάρεις στα σοβαρά και μπεις στη λογική να αγοράσεις κάποιο από τα βιβλία του, τότε είναι και δκό σου πρόβλημα..

  όσο για τις πωλήσεις ειδικά αυτός που πουλάει με το κιλό τα βιβλία θα θέλει και μεγιστοποίηση των παραγγελιών.. δε μου προξενεί και τόση εντύπωση το νούμερο καθώς φτηνά είναι, πολλοί μπορεί να παρασυρθούν και να θέλουν να ρίξουν μια ματιά μέσα..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s