Ευρωεκλογές 2009: Τα αποτελέσματα σε πραγματικούς αριθμούς ψήφων

Αυτό που ονομάζουν πολιτική τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη εικονική πραγματικότητα που μας πλασάρεται από τα media, με προκαθορισμένη στρατηγική προώθησης, συγκεκριμένο target group και εμπορική αξία. Αν το καλοσκεφτείς θα δεις πως οι πρωταγωνιστές δεν διαφέρουν από τους παίχτες του Second Life ή του Lineage. Υπάρχουν προσχεδιασμένα σενάρια, levels, χρήματα και κώδικες επικοινωνίας, προκαθορισμένοι βαθμοί ελευθερίας και όλα αυτά συνθέτουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτός που θα τους αφομοιώσει καλύτερα συνήθως κερδίζει και το παιχνίδι. Δυστυχώς για όλους εμάς τους υπόλοιπους, τους εκτός παιχνιδιού υπάρχει και η άλλη πολιτική, αυτή που είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους πολιτικούς και που πλέον είναι όλο και πιο δύσκολο να τη διακρίνει κανείς πίσω από τις στρατηγικές και τα σενάρια του παιχνιδιού τους.

Οι ευρωεκλογές που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής ήταν για τους πρωταγωνιστές τους μία ακόμα δοκιμασία στην μεγάλη τους περιπέτεια. Έτσι ύστερα από ένα προεκλογικό μήνα προκλητικότατης απουσίας συζήτησης για την Ενωμένη (;) Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά θέματα το σόου αυτής της εικονικής πραγματικότητας κορυφώθηκε στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων μέσα από το παραμορφωτικό πρίσμα των ποσοστών. Ανατροπές και χαστούκια, νίκες και μηνύματα, συσπειρώσεις κι αποχή, λέξεις που χρησιμοποιούνται ως κώδικες για τους γνωρίζοντες δίχως όμως κανένα πραγματικό περιεχόμενο, όχι τουλάχιστον κάτι που να έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως πέτυχε μεγάλη νίκη έναντι της Ν.Δ., και ανατροπή συσχετισμών στην ελληνική κοινωνία που πλέον καταδικάζει την συντηρητική πολιτική. Σε πραγματικούς αριθμούς το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 1.878.765 ψήφους, δηλαδή 204.561 λιγότερες από τις προηγούμενες ευρωεκλογές καθώς και 848.937 λιγότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2007.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, η οποία δηλώνει χωρίς καμία ντροπή πως “έλαβε το μήνυμα”, σα να πρόκειται για κάποια συνομοτική συμβουλή/προτροπή που ψυθήρισαν οι ψηφοφόροι στα αυτιά τους κλείνοντας το μάτι τους, έλαβε 1.655.538 ψήφους. Δηλαδή 978.036 λιγότερες από το 2004 και 1.339.783 λιγότερες από αυτές που πήρε 2 μόλις χρόνια πριν. Μιλάμε για συρρίκνωση πάνω από το 40% της εκλογικής της δύναμης.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατάνε σταθερά τα ποσοστά τους ενώ έλαβαν 428.233 και 240.881 ψήφους αντίστοιχα, δηλαδή 152.163 και 13.598 λιγότερες ψήφους από το 2004 και 155.535 και 120.367 λιγότερες από το 2007. Στον Περισσό δε, που αρχικά βγήκαν και μίλησαν για θετικό αποτέλεσμα, πλέον η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος συγγράφει πυρετωδώς συνομοσιολογικά σενάρια οργανωμένων σχεδίων εναντίων του ΚΚΕ τετραγωνίζοντας για άλλη μια φορά επιτυχώς τον κύκλο!

Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτήν την εκλογική διαδικασία θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι ΛΑΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αφού κατάφεραν να συγκεντρώσουν 366.586 και 178.953 ψήφους αντίστοιχα, διευρύνοντας έτσι την εκλογική τους βάση. Κι αν για τους Ο.Π. μένει μια πικρή γεύση λόγω των μεγαλύτερων προσδοκιών τους (να αλλάξουν τον εκλογικό χάρτη… και άλλα τέτοια) στο κόμμα του ΛΑΟΣ μπορούν άνετα να σκάσουν από την χαρά τους αφού ανατρέποντας κάθε προγνωστικό βρέθηκαν 94.825 περισσότερα ζώα (βλ. ψηφοφόροι) από τις προηγούμενες εκλογές που τους επέλεξαν ότι κι αν μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την ελληνική κοινωνία (και την καταδίκη της συντηρητικής πολιτικής που λέει το ΠΑΣΟΚ).

Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΥΓ. Εγώ πάλι που μετά από πολύ σκέψη (ενώ όλοι οι γνωστοί μου καίγονταν στις παραλίες ή στους υπολογιστές τους) κατέληξα να ψηφίσω Φιλελεύθερη Συμμαχία καθώς πέρα από τη γενική συμφωνία μου στις θέσεις που εκφράζουν για την Ευρώπη, θεωρώ την προσπάθειά τους να ακουστούν οι πραγματικές φιλελεύθερες θέσεις και στην Ελλάδα αξιέπαινη, έντιμη και με προοπτική. Τελικά η ΦΣ πήρε μόλις 4.348 ψήφους, 3.170 λιγότερες από την προηγούμενη (και πρώτη της) εκλογική αναμέτρηση, οι οποίες ελπίζω πως πήγαν τουλάχιστον στην ΔΡΑΣΗ που κι αυτή με 38.895 δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Αυτό το γράφω κυρίως για να δείξω πως ένα κόμμα με τεκμηριωμένες, θαρραλέες και κυρίως καινοτόμες θέσεις για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας καταφέρνει να βρίσκεται πίσω από κόμματα καρικατούρες ή μαυσωλεία όπως των Ελλήνων Οικολόγων του Βεργή, το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση – Κυνήγι – Ψάρεμα – Παράδοση, Παναγία Βόηθα), η Ένωση Κεντρώων ή το Μ.Λ.ΚΚΕ. Τελικά ο Φιλελευθερισμός είναι μια ακραία περιθωριακή ιδεολογία στην ελληνική κοινωνία;

Advertisements

One response to “Ευρωεκλογές 2009: Τα αποτελέσματα σε πραγματικούς αριθμούς ψήφων

 1. sbouboux

  καταρχήν, λίγα τα λόγια σου για τον βασίλη τον λεβέντη και την ένωση κεντρώων! είσαι πολύ μικρός για να τους πιάνεις στο στόμα σου! :-))

  κατά δεύτερον, ας σοβαρευτούμε (λέμε τώρα!) :)..
  ποιές ευρωεκλογές; υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την ευρώπη; και δε μιλάω μόνο για εμάς εδώ, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες.. δε λέω ότι είναι κακό να υπάρξει και μια εσωτερική ματιά των εκλογών, αλλά δε νομίζω πως οι περισσότεροι πήγαν να ψηφίσουν για να στείλουν κάποιον στο ευρωκοινοβούλιο.. αλλά για αυτό μάλλον φταίει (εκτός από τους πολιτικούς που την ένωση τη θυμούνται μόνο όταν είναι να εισπράξουν..) και η ίδια η ευρώπη που βρίσκεται πολύ μακριά από τους πολίτες..

  όσο για εμάς εδώ:
  η νδ ακόμα να καταλάβει πως είναι κυβέρνηση τα 5 τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αυτόν τον αντιπολιτευτικό λόγο που ποτέ δεν άλλαξε..
  το πασοκ του ανδρέα που καιροφυλακτεί πότε θα ωριμάσει το φρούτο και θα επιστρέψει στην εξουσία..
  το κκε που έχει κάνει σημαία του την ψήφο διαμαρτυρίας και μόνο..
  στο συριζα που μάλλον πρέπει να απαντήσουν πρώτα σε υπαρξιακά ερωτήματα του στυλ ποιοί είναι, τι θέλουν, που πάνε, και ποιός μπαίνει μπροστά (βλέπε άδειασμα – αλαβάνος – τσίπρας – ντιμπέιτ)..
  το λάος και το τρέμουλο που σε πιανει μόνο και μόνο στο άκουσμα πως μελλοντικά θα περάσει από του μαξίμου..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s