Τελικός Κυπέλλου

Είχα λουφάξει στη γωνιά μου και δεν έβγαζα κιχ. Κάτω από την κουκούλα μου κοιτούσα με μισή καρδιά αυτό το δράμα σε ζωντανή μετάδοση. Η χαρά, ή μάλλον η φρεναπάτη ενός ακόμα Δαβίδ που θα νικήσει το Γολιάθ είχε εδώ και ώρα σκορπίσει σαν τη μεσαία μας γραμμή. Πολύ πριν το 1-2, πολύ πριν τον τραυματισμό του σωτήριου Τσαμπουκά μας. Ο Δ. από την άλλη φαινόταν να το διασκεδάζει, έξω από το χορό, σαν την αριστερά σε εθνικές εκλογές, έκανε όνειρα για παρατάσεις και πέναλντι. Όχι πέναλντι, όχι πέναλντι, ας το παίξουμε κορώνα γράμματα, είναι πιο δίκαιο.

Η τραγωδία όμως του «καλύτερου τελικού κυπέλλου που έγινε ποτέ» δεν ήταν μόνο τα χάλια της ομάδας μου αλλά κάτι πιο βαθύ και βρωμερό, σαν ανεξίτηλο λεκέ σε γαμπριάτικο κοστούμι που προδίδει το επίπεδο ολόκληρου του ελληνικού πρωταθλήματος τα τελευταία 10 χρόνια. Διότι πως αλλιώς είναι δυνατό η καρδιά του πρωταθλητή να μην μπορεί να επικρατήσει μιας ομάδας σκιάς, σκιάς όχι μόνο του εαυτού της αλλά και κάθε έννοιας ομάδας. Δίχως δομή, στρατηγική και στόχο, παιδιά που τρέχουν σε αλάνα πριν τα φωνάξουν οι μανάδες τους για φαγητό και ύπνο. Και ο εθνικός γκολκίπερ βρε παιδί μου, ρουφήχτρα διαμέτρου μαύρης τρύπας;

Ναι, μόλις μπήκε το τρίτο γκολ πέταξα την σκούφια μου (την κουκούλα μου δηλαδή) και χοροπήδαγα σα χαζό. Γκολ, γκολ γκοοοολ! Η οπαδική καύλα κάποιου που βλέπει 5 αγώνες το χρόνο! 2-3, σαν να κέρδισες το τζακ-ποτ κι ας μη θυμάσαι που φύλαξες το απόκωμα το λαχείου. Επειδόσια, τσαμπουκάδες οχλαγωγία, όλα τελείωσαν, φέρτε μας την κούπα κι ας μην έχουμε τίποτα να πιούμε.

Κι ύστερα σαν άλλος Faraday στο Lost, αποστομωμένος κι αμήχανος μπροστά στη χωροχρονική ασυνέχεια ξεράθηκα πάλι κάτω και ξαναφόρεσα όσο πιο σφιχτά μπορούσα την κουκούλα μου. Ισοφάριση; Μα πως; Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί, δεν ήταν δυνατό να συμβεί; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν εξοριστήκαμε; Παράταση και πέναλντι; Όχι πέναλντι, όχι πέναλντι, ας το παίξουμε κορώνα γράμματα, είναι πιο δίκαιο.

Όπως λέει κι Γ., όλες οι ομάδες που υποστηρίζω μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Φτάνουν στην πηγή αλλά φεύγουν διψασμένες. Τι νόημα είχαν λοιπόν τα ανάπαδα φάλτσα στο σουτ του Σκόκο, αφου δεν θα νικούσαμε, ούτε με 9, ούτε με 8, ούτε με 3 παίχτες κι αν παίζανε εκείνοι. Ανώφελη τύχη. Όχι πέναλντι, όχι πέναλντι, ας το παίξουμε κορώνα γράμματα, είναι πιο δίκαιο.

Στα πέναλντι δεν παίχτηκε το κύπελλο, αλλά η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι. Παίχτες με ύφος δώσε και μένα μπάρμπα, έπαιρναν πρωτοβουλίες για το ποιος την έχει πιο μεγάλη τη συγκέντρωση και το ποιος θα γίνει ο ήρωας. Το λογικό θα ήταν (μιας και κανείς τους δεν τα κατάφερε – ή μάλλον όλοι κατάφεραν το ίδιο) να αφήσουν και τον κόσμο να μπει να δοκιμάσει την τύχη του. Με κλήρωση από την κερκίδα κατευθείαν στην άσπρη βούλα.

Στο τέλος φοβάμαι πως όλοι θα πρέπει να έμειναν ευχαριστημένοι, το κύπελλο πήγε στην καλύτερη από το τίποτα ομάδα, είδαμε γκολ, ανατροπές, παρατάσεις, πέναλντι, κόκκινες κάρτες τσαμπουκάδες, επεισόδια, μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να το ξενυχτάει! Στη χώρα που το ποδόσφαιρο αποτελεί εθνική παράκρουση τι άλλο θα μπορούσε να λείπει για να έχουν όλοι κάτι να μιλάνε τις επόμενες μέρες στις δουλείες τους; Και του χρόνου!

Advertisements

One response to “Τελικός Κυπέλλου

 1. sbouboux

  “..να αφήσουν και τον κόσμο να μπει να δοκιμάσει την τύχη του. Με κλήρωση από την κερκίδα κατευθείαν στην άσπρη βούλα..”

  Και εγώ μένω να φαντάζομαι:
  “-Για την εκτέλεση πεντακοσιοστού πέναλντι, παρακαλείται ο κύριος sbouboux να προσέλθει στη μεγάλη περιοχή για την πλευρά του Ολυμπιακού και ο κύριος wabbit να κάτσει στο τέρμα από τη μεριά της ΑΕΚ..”
  (από το να βλέπω τον Ντιντιέ τον Ντομί να εκτελεί πέναλντι καλύτερα θα ήταν……)

  “..Και ο εθνικός γκολκίπερ βρε παιδί μου, ρουφήχτρα διαμέτρου μαύρης τρύπας;..”
  -Λίγα τα λόγια σας για τον κηπουρό μας! 🙂

  Άσε και εσύ τις κλάψες για την ομάδα που την κυνηγάνε θεοί και δαίμονες.. Μια χαρά ομάδα θα σας κάνει ο Μπάγεβιτς (τον οποίο μέχρι προχθές δε θέλατε ούτε ζωγραφιστό..).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s