Free free κι αρώματα…*

Μια απάντηση στην κρίση

Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου τεύχους της Ελευθεροτυπίας Εβδομάδα, μιας εβδομαδιαίας δωρεάν έκδοσης της Ελευθεροτυπίας.

Η Ελευθεροτυπία Εβδομάδα θα κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη εντελώς ΔΩΡΕΑΝ με ό,τι πιο σημαντικό συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η Ελευθεροτυπία Εβδομάδα περιέχει θέματα που δημοσιεύτηκαν στις εκδόσεις της Ελευθεροτυπίας, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και των ένθετων και περιοδικών που κυκλοφορούν μαζί με τις εφημερίδες, όπως το Έψιλον, το Γεωτρόπιο, το Επτά, το On-Off, το Εννέα, τη Βιβλιοθήκη, το Gourmet…

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα μόνο μέρος από μια συνολικότερη αλλαγή στρατηγικής που επιχειρείται στην εφημερίδα με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Έτσι μετά την ριζική αλλαγή στο site της και τη συνεργασία της με τους NY Times, έρχεται τώρα και το free press.

ΔEN YΠOKAΘIΣTA, φυσικά, η εβδομαδιαία αυτή επισκόπηση τα καθημερινά φύλλα που αποδίδουν ζεστά τα γεγονότα, όπως εκτυλίσσονται από μέρα σε μέρα, και τα σχόλια που προκαλούν. Mε εβδομαδιαίο κύριο άρθρο κάθε φορά και μερικά ειδικά, για την εβδομαδιαία έκδοση, σκίτσα και σχόλια, που μπορεί να επεκταθούν αργότερα, η νέα δωρεάν έκδοση-εβδομαδιαία επισκόπηση αποβλέπει, αντιθέτως, στην αδάπανη γνωριμία και εξοικείωση ευρύτερου κοινού με την ύλη και τη φυσιογνωμία της «Eλευθεροτυπίας»

Αυτά είναι βεβαίως τα καλά νέα, για όσους θεωρούν τελοσπάντων καλά νέα τις προσπάθειες ανάκαμψης που επιχειρούνται στο κουφάρι του ελληνικού Τύπου, πέρα από τον ανταγωνισμό των DVD’s και εσχάτως των Jeep’s και των δεκαχίλιαρων.

Έτσι κι εγώ βρέθηκα την Πέμπτη με μια Ελευθεροτυπία στο χέρι – κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί – και με όλη την καλή (προ) διάθεση, έχοντας κατά νου τα παραπάνω, κάθισα να τη διαβάσω. Δυστυχώς δεν χρειάστηκαν παραπάνω από τρεις σελίδες για να ξαναθυμηθώ με πάσα λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους είχα αποφασίσει να μην ξαναδιαβάσω αυτό το έντυπο. Please, όχι άλλη αριστερίζουσα κλάψα, όχι άλλο συνδικαλιστικό λαϊκισμό, όχι άλλη οικονομική άγνοια, όχι άλλο «νεοφιλελευθερισμό» (δύο στα τρία άρθρα τους έχουν μέσα την λέξη του απόλυτου κακού).

Αλλά τέλος πάντων, αυτός είμαι εγώ, και σίγουρα δεν είμαι αντικειμενικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας, σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι εκεί έξω που αρέσκονται σε αυτού του είδους την ανάλυση. Αλλά η συγκεκριμένη έκδοση ρε παιδί μου, είχε κάτι πιο εκνευριστικό κι από άρθρο του Αρανίτση… Δεν είχε καθόλου περιεχόμενο! Παντελώς ανούσια… Μια διαφημιστική ανακύκλωση άρθρων (που αν κάποιος ήθελε να τα διαβάσει είτε είχε αγοράσει την εφημερίδα, είτε τα είχε διαβάσει στο site της) σε ένα κολλάζ δίχως ροή και με έναν δήθεν ανανεωμένο light ανασχεδιασμό του κανονικού φύλλου που μόνο πρόχειρο και δίχως φαντασία μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και που στο τέλος μία και μόνο λέξη μπορεί να περιγράψει το όλο εγχείρημα: ΑΡΠΑΧΤΗ!

H κοινωνία είναι σε κρίση. H οικονομική αποσύνθεση του καπιταλιστικού δόγματος, ιδίως με τη νεοφιλελεύθερη μορφή του, η έξαρση της εγκληματικότητας, η κοινωνική αναταραχή, η αποθέωση του ανταγωνισμού, η διαπαιδαγώγηση στην πειθαρχία με τις αντιδράσεις που προκαλεί, ο έξαλλος καταναλωτισμός, το life-style, η πομπώδης παρουσίαση των ηγετών και του μεγαλείου της εξουσίας, η ακραία κοινωνική αδικία, που θεωρείται δεδομένη και συνυφασμένη τάχα με την ανθρώπινη φύση, η κοινωνία του θεάματος, πάνω απ’ όλα, οδήγησαν και σε κρίση του Tύπου

Τώρα αν αυτή είναι η αντίληψή τους για τις αιτίες της «κρίσης του Τύπου» σήμερα και η απάντησή τους είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν έξτρα φύλλα με διαφημίσεις τότε εύγε… το έπιασαν το νόημα!

*ο τίτλος του ποστ είναι δανεισμένος από τον Καιρό του συγκεκριμένου τεύχους – το μόνο ίσως ανώδυνο στην ανάγνωση κομμάτι της εφημερίδας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s