με μια “itt 110” στη νέα εποχή!

itt 110 magicflash camera

Η πρώτη φωτογραφική που τράβηξα ήταν με αυτή τη μηχανή που βλέπεται από πάνω (το μόνο αξιοσημείωτο που βρήκα για αυτή είναι ότι κάποιος την πουλάει με το συγκλονιστικό ποσό των 3 δολαρίων!). Ήταν σίγουρα μια αποτυχημένη προσπάθεια καθώς οι φιγούρες που φαίνονταν ήταν λες και τη μηχανή κρατούσε μεθυσμένος! Οι επόμενες ήταν με αυτή που μπορώ να πω ότι με έβγαλε ασπροπρόσωπο σε κάποια εργασία, αν και δεν είχα ιδέα αν τράβαγα τίποτα σωστά! Όχι δε με έπιασε μια ξαφνική κάψα για φιλμ, απλώς σκεφτόμουν τα της αναλογικής εποχής μετά από μια πρώτη επαφή με τη φωτογραφική ομάδα του πανεπιστημίου και την επισήμανση γνωστού που συμμετέχει κάποιο καιρό εκεί, ότι ασχολούνται με φιλμ.

Αν υπάρχουν λοιπόν πλεονεκτήματα της αναλογικής φωτογραφίας απέναντι στην ψηφιακή τότε κατά πρώτο λόγο θα ήταν η προσμονή του αποτελέσματος. Η μαγεία ή ο ρομαντισμός, που λένε. Η άγνοια του τι έχει αποτυπωθεί στο φιλμ και η αγωνία για να το δεις. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες ψηφιακές που πατάς το κουμπί και ξαναπατάς, χωρίς να σε πολύ ενδιαφέρει αν αυτό που τράβηξες ήταν σωστό ή όχι, αφού πολύ απλά θα πατήσεις ένα delete αργότερα. Αυτός ο περιορισμός του φιλμ μπορεί να οδηγήσει στο δεύτερο πλεονέκτημα που είναι μια καλύτερη αναλογία καλών φωτογραφιών σε σχέση με το σύνολο των φωτογραφιών. Με την αναλογική φωτογραφική θα πρέπει να φανταστείς αυτό που θες να τραβήξεις (αλλιώς δε θα έχεις παρά μια πατάτα), και να προσέξεις περισσότερο καθώς δε μπορείς να πατάς και να ξαναπατάς το κουμπί.

Όσον αφορά την ποιότητα σε κάποιες φωτογραφίες που λένε, δε μπορώ να ξέρω πόση διαφορά υπάρχει στην πραγματικότητα. Αλλά ας μιλήσουμε σοβαρά, πόσοι είναι αυτοί που την καταλαβαίνουν; Άσε που οι ψηφιακές εκτός των ευκολιών βελτιώνονται και με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε πολύ γρήγορα θα καλύψουν και όποιες τυχόν αδυναμίες έχουν ακόμα.

Θα ήταν πάντως μια ξεχωριστή εμπειρία μια μίνι αναδρομή στην αναλογική εποχή, περισσότερο για την όλη διαδικασία, αν και θα έπρεπε να προμηθευτώ μια ανάλογη μηχανή (αν βέβαια συνεχίσω να πηγαίνω στην ομάδα…). Εκτός πάλι και αν σκάσω μύτη με την παραπάνω, οπότε και θα πέσει το γέλιο της αρκούδας!

Υ.Γ.: Μόνο μη συνεχίσουν τις αλά Σκούρα αναλύσεις φωτογραφιών περί του τι θέλει να πει ο ποιητής φωτογράφος όπως σε κάποιες περιπτώσεις στο πρώτο μάθημα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s