Γιατί να πας στρατό; Αυτή είναι η ερώτηση…

Το περασμένο Σάββατο στο καφέ του Ιανού μαζευτήκαμε διάφοροι γραφικοί τύποι μετά από πρόσκληση της Διεθνούς Αμνηστίας να “γιορτάσουμε” τα 10 χρόνια από την ψήφιση του νόμου για την εναλλακτική της στρατιωτικής θητεία στην Ελλάδα. Δηλαδή για την παραχώρηση (δωράκι) που έκανε το υπουργείο Άμυνας και ο Στρατός σε μερικούς παράξενους τύπους που για κάτι μυστήριους λόγους (άκουσον) δεν θέλουν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της γλυκιάς μας πατρίδας! Το δωράκι αυτό δεν είναι άλλο από την υποχρεωτική εργασία 23 μηνών με συμβολικό μισθό σε “κοινωνική” υπηρεσία στην Κωλοπετεινίτσα, χωρίς δικαίωμα απεργίας και συνδικαλιστικής δράσης, και μόνο αφού καταφέρεις να πείσεις μια τριμερή επιτροπή(!) πως είσαι υπερβολικά παράξενος για να γίνεις ψάρακας.

Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και των υπολοίπων φορέων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα προσπαθώντας να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (στων οποίων το όνομα πίνουν νερό οι Ελληνικές Κυβερνήσεις και σπεύδουν πρώτες να υπογράψουν τις διάφορες Χάρτες – δίχως δυστυχώς να τις διαβάσουν πρώτα). Επίσης είναι και με το παραπάνω δίκαια τα αιτήματά τους: να πάψει να είναι τιμωρία η εναλλακτική θητεία, να διαρκεί όσο και η κανονική, να αναγνωριστεί σε όλους το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης χωρίς να πρέπει να αποδείξουν τίποτα σε καμιά επιτροπή κτλ. Να πάψουμε να έχουμε δηλαδή τη νομοθεσία του Πακιστάν και να υιοθετήσουμε τη νομοθεσία μιας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας!

Δυστυχώς όμως τα αφοπλιστικά επιχειρήματά τους απαντούν στο λάθος ερώτημα, δηλαδή γιατί κάποιος να μην πάει στρατό; Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το αντίστροφο, γιατί κάποιος να πάει στρατό; Πως μπορεί κάποιος με όρους κράτους-δικαίου να υποχρεώνει κάποιον άλλο να κάνει οτιδήποτε χωρίς τη συγκατάθεση του δεύτερου; Γιατί κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει ανοιχτά την αναγκαιότητα της υποχρεωτικής θητείας όταν είναι κοινό μυστικό σε όλους όσοι την εκπλήρωσαν ότι είναι τουλάχιστον χάσιμο χρόνου; Γιατί ενώ είναι πια γνωστό στους πάντες πως με καλές γνωριμίες και χρήμα μπορείς να περάσεις χαλαρά δίπλα στο σπίτι σου ή και να απαλλαχθείς τελείως κανείς δεν λέει κουβέντα για αυτό; Πόσες γενιές ακόμα θα πρέπει να σπαταλήσουν δημιουργικό χρόνο από τη ζωή τους για το τίποτα; Γιατί δεν προβάλλονται τα στοιχεία (όσα υπάρχουν) για τις αυτοκτονίες στο στρατό (και εδώ) και τα ψυχολογικά προβλήματα που έχει προκαλέσει σε πολλούς το κάλεσμα της μαμάς πατρίδας; Γιατί είμαστε από τις τελευταίες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο που αρκούμαστε σε γελοία επιχειρήματα του τύπου «πας για να γίνεις άντρας» ώστε να μην αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα επαγγελματικού στρατού; Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ υπουργός Άμυνας δεν απάντησε ποτέ πειστικά στο ερώτημα γιατί; Γιατί ποτέ δεν ρωτάμε τέτοια ερωτήματα; Γιατί πάμε στρατό; Αυτή είναι η σωστή ερώτηση!

Πριν κάποιους μήνες προσπαθούσα να συνοψίσω τις θέσεις μου για την υποχρεωτική θητεία (σε περίπτωση που τις χρειαστεί καμιά τριμερείς επιτροπή για παράδειγμα, ώστε να εξακριβώσει αν πραγματικά δεν θέλω να πάω στο στρατό ή απλά έτσι νομίζω!). Λέω να τις γράψω εδώ υπό τη μορφή μανιφέστου και να προκαλέσω τον οποιοδήποτε, από μετριοπαθείς και ψύχραιμους (αν υπάρχουν) υποστηρικτές της στρατιωτικής θητείας μέχρι στρατόκαυλους πορωμένους ελληναράδες να μου αποδείξουν πως στα πλαίσια της λογικής (πάντα) έχω άδικο στους ισχυρισμούς μου και δικαίως θεωρούμαι παράξενος και γραφικός από τις αρχές της χώρας μου…

5+1 θέσεις για να πεις όχι στην υποχρεωτική θητεία

> Δεν είμαι πασιφιστής, δεν ασπάζομαι το δόγμα της μη-βίας, αντιπαθώ και αποστρέφομαι κάθε μορφή βίας όμως αν κάποιος απειλήσει τον εαυτό μου ή την οικογένειά μου δεν θα έχω κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσω βία για να τον εμποδίσω.

> Αμφισβητώ και δεν δέχομαι καμία υποχρέωση, κανένα θεσμό και καμιά εξουσία σαν δεδομένη. Δεν είμαι αντιεξουσιαστής, πιστεύω πως η εξουσία και η ιεραρχία είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές εκεί που η ατομική ευθύνη αποτυγχάνει όμως θέλω κάθε εξουσία να δικαιολογείται και να νομιμοποιείται με όρους του σήμερα και όχι του χθες.

> Πιστεύω πως η πειθαρχεία είναι κάτι που χαρακτηρίζει ελεύθερους ανθρώπους, σε αντίθεση με την υποταγή προϋποθέτει την πειθώ. Δεν προτίθεμαι να πειθαρχήσω σε τίποτα και σε κανέναν πριν πεισθώ για την αναγκαιότητα της πράξης μου.

> Κάθε κοινωνική υποχρέωση, κάθε περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου δικαιολογείται μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Η στρατιωτική ή η εναλλακτική θητεία είναι κατά τη γνώμη μου ένα εξαιρετικά αναποτελεσματικό μέτρο με όρους κόστους/ωφέλειας για την κοινωνία. Είναι μια τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού (στην πιο δημιουργική του ηλικία), χρημάτων και χρόνου.

> Αντιλαμβάνομαι τον πόλεμο σαν παίγνιο αρνητικού αθροίσματος, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό στο τέλος χάνουν. Όμως δεν θεωρώ πως ασπάζονται όλοι την ίδια άποψη γι’ αυτό και αναγνωρίζω την αναγκαιότητα ύπαρξης στρατού μόνο ως αποτρεπτικό και αμυντικό μέσο. Όσοι συμμετέχουν σε αυτόν θα πρέπει να είναι αυστηρά επιλεγμένοι και σε εθελοντική βάση, κατάλληλα εκπαιδευμένοι και να αμείβονται ανάλογα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

> Τέλος θεωρώ πολύ μεγαλύτερη υπηρεσία για την πατρίδα μου το να μορφωθώ, να είμαι ευσυνείδητος επαγγελματίας, ενεργός πολίτης, να σέβομαι τους νόμους, να πληρώνω τους φόρους που μου αναλογούν, να μη διαπλέκομαι με βρώμικους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς, να σέβομαι τους γύρω μου, να κάνω ανακύκλωση και να συμβάλω με όποιο τρόπο μπορώ και κυρίως με την καθημερινή μου συμπεριφορά στην βελτίωση και την πρόοδο της, από το να σπαταλήσω ένα ή δύο χρόνια από τη ζωή μου υπηρετώντας ένα διεφθαρμένο σύστημα ιεραρχίας φυλώντας σκοπιές στο πουθενά, καθαρίζοντας πατάτες, μαζεύοντας αποτσίγαρα ή απλά εκπληρώνοντας άσχετες προσωπικές χάρες στους ανώτερούς μου.

Advertisements

4 responses to “Γιατί να πας στρατό; Αυτή είναι η ερώτηση…

 1. sbouboux

  Και μετά από αυτές τις 5+1 θέσεις σε βλέπω να παίρνεις μετάθεση για Έβρο στην καλύτερη περίπτωση. Υπάρχει και χειρότερο, στα σύνορα με Βουλγαρία, σε κάτι μέρη που αν κοιτάξεις στο χάρτη δεν υπάρχει τίποτα!

  Για να σοβαρευτούμε και λίγο ο χρονος που θα αφιερώσεις στη θητεία είναι ένα διάστημα που σε καθυστερεί από πολλά άλλα πράγματα σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Ένα χρονικό διάστημα που τα πάντα στη ζωή σου μένουν στάσιμα.

  Αναφέρεις τον επαγγελματικό στρατό. Η αλήθεια είναι ότι ένας πόλεμος σήμερα έχει αλλάξει μορφή. Δεν θα δεις εύκολα σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης χιλιάδες από τη μια μεριά να πετσοκόβονται με χιλιάδες από την άλλη μεριά. Δε θα το άντεχε η κοινή γνώμη αυτό (μην ξεχνάμε την δύναμη της τηλεόρασης). Σήμερα αυτό που μετράει είναι καίρια χτυπήματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Και σίγουρα ένας στρατός που βασίζεται σε κληρωτούς είναι πολύ δυσκίνητος για ένα τέτοιο πεδίο μάχης. Άσε που είναι πολύ συζητήσιμη και η αξιοπιστία του.

  Για μένα πάντως δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα νόημα από το να πηγαίνεις πάνω από 2-3 μήνες για τη θητεία.

  Από εκεί και πέρα η παραμονή στο στράτευμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό γίνεται για λόγους εξυπηρετήσεων, για να αναπτυχθούν με έναν ακόμα τρόπο οι πελατειακές σχέσεις. Να πάρει ο ψηφοφόρος τον βουλευτή, το κομματικό στέλεχος, να συννενοηθεί με κάποιον “γαλονά” του στρατού για να φέρει το μονάκριβο βλαστάρι κοντά.
  Μην κάνει σκοπιές κάπου που θα τον φάνε οι αρκούδες. Να ας πούμε στη Ναυτική Διοίκηση στην παραλιακή εδώ στην Πάτρα δεν κινδυνεύει από αυτά, και μπορεί να πηγαίνει και σπίτι του να κοιμάται στο κρεβατάκι του και να τρώει και το παστίτσιο από τα χεράκια της μανούλας.

  Ενώ κακομοίρη μου αν δε βάλεις το δόντι σε βλέπω να τρώς φασολάδα από τα άπλυτα χεράκια του Μήτσου του καραβανέα σε προκεχωρημένο φυλάκιο της παραμεθωρίου…

 2. Ντεν έκω ντόντι καρντιά μου…

  Αι αι αι τι έχω να περάσωωωωω…

 3. by the way,

  αυτούς τους 2-3 μήνες που λες,
  αν υποθέσουμε ότι χρειάζονται,
  γιατί να μην τους περάσω στην πυροσβεστική,
  ή σε ένα νοσοκομείο με ελάχιστο προσωπικό;
  Δεν θα ήταν πιο χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο;
  Έτσι ρωτάω για περνάει η ώρα…

 4. sbouboux

  Καλά υποθετικά μιλώντας θα ήταν πιο χρήσιμο να μην υπήρχε καθόλου στρατός γιατί σίγουρα θα ήταν πιο χρήσιμα αυτά τα λεφτά να δίνονταν αλλού..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s