Big City, Great Escape by Στέφανος Τσιτσόπουλος

Σε τρεις μήνες από σήμερα κανένας δεν θα ασχολείται με το ασφαλιστικό. Ο ήλιος θα καίει, τα νερά της θάλασσας θα στραφταλίζουν και η άγρια ομορφιά της νιότης θα τρέχει αδέσποτη χωρίς τηλεκοντρόλ. Το ασφαλιστικό κι ο φόβος των γερατειών είναι παθογένειες του μουντού καιρού και του κρύου χειμώνα.

Άλλο ένα, άλλο ένα…

Το μποτιλιάρισμα και η αιθαλομίχλη είναι προτιμότερα από το καθαρό αέρα και τα λοιπά βουκολικά της ανέμελη ζωής στην επαρχία. Παρ’ όλη την ασχήμια τους, Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ιδανικά καταφύγια για να εξαφανιστείς και να ζήσεις ελεύθερος, σε αντίθεση με τις μικρές πόλεις που το πεπερασμένο του χώρου, της προοπτικής και τον ιδεών κάνει τους ανθρώπους πιο μικρόνοες και πιο μικρόψυχους. Big city, great escape.

Στέφανος Τσιτσόπουλος @ Soul 23

Advertisements

7 responses to “Big City, Great Escape by Στέφανος Τσιτσόπουλος

 1. η Αθήνα είναι θλιβερή χωρίς μετρό. that’s the truth!

 2. sbouboux

  Για μένα πάντως το κάθε μέρος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Καλή είναι η ζωή στην επαρχία καλή είναι και η ζωή στην Αθήνα.
  Γνωρίζω αρκετά άτομα εδώ στην Πάτρα, ή στην Κέρκυρα που δε τους αρέσει η ζωή στην Αθήνα και δε θα μπορούσαν να ζήσουν ποτέ σε αυτή. Δεν τους χαρακτηρίζω μικρόνοους ή μικρόψυχους (δε μου αρέσουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί), απλώς τους αρέσουν οι ρυθμοί ζωής μιας πιο μικρής πόλης.
  Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Αθήνα (δε μπορώ να μιλήσω για τη Θεσσαλονίκη, μια φορά πέρασα και αυτή ξόφαλτσα!) θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη σαν πόλη αν είχε δομηθεί διαφορετικά, αν είχαν προβλεφτεί κάποιοι χώροι πρασίνου και αν είχε αναπτυχθεί δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς πολύ νωρίτερα από τη δεκαετία που διανύουμε. Δηλαδή αν υπήρχε κάποιο σχέδιο ανάπτυξης τότε που όλοι έφευγαν από τα χωριά τους για να πάνε στην Αθήνα.

 3. Κοίτα, συμφωνώ μαζί σου, είναι αρκετά αφοριστικοί οι χαρακτηρισμοί του Τσιτσόπουλου, αυτή ήταν άλλωστε και η πρόθεσή του στο κείμενο. Ακόμα όμως και αν δεν συμφωνώ με το γράμμα της άποψής του, συμφωνώ με το πνεύμα της. Όπως και να το κάνουμε, η ανωνυμία μιας μεγάλης πόλης σου προσφέρει ένα είδος ελευθερίας (με τα καλά και τα κακά της) που δεν το βρίσκεις αλλού (αν βέβαια ψάχνεις να το βρεις). Αντιθέτως αυτή η στενομυαλιά και οι περιορισμένοι ορίζοντες μου είναι ανυπόφοροι κάθε φόρα που επιστρέφω Πάτρα.

  Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτή η (αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε) επαρχιώτικη συμπεριφορά συναντάτε σε μεγάλη συχνότητα και στις μεγάλες πόλεις. Τι τα θες… αστικές ανησυχίες!

 4. sbouboux

  Εμένα πάντως δεν είναι η ανωνυμία που μου αρέσει σε μια μεγάλη πόλη, αλλά οι περισσότερες επιλογές που μπορεί να σου προσφέρει σε όλα τα επίπεδα..

  (άσχετο με το θέμα: με αυτό το “keep walking” στη φωτογραφία με τα παπούτσια δηλώνεις τη στήριξή σου στον Γιωργάκη 😉 )

 5. ε, τι άλλο θα δήλωνα, Γιωργάκης παθιασμένα!

  Άσε, τον άκουσα και στη Βουλή να λέει πως ο αγώνας θα συνεχιστεί στο πεζοδρόμιο, ο αγώνας θα συνεχιστεί και στο… εεε… δρόμο… και οπουδήποτε άλλου κι έφαγα φλασιά, τι Τσίπρες και βλακείες.

  Αυτά τα παπούτσια που βλέπεις ξέρεις σε τι πορείες έχουν φαγωθεί; Τι να σου λέω!

 6. sbouboux

  Πάντως δεν το είπα για να βγάλεις τη φωτογραφία, μου άρεσε. Απλώς κάθε φορά που βλέπω το “keep walking” μου θυμίζει το Γιωργάκη!

 7. Μπα μωρέ, βαρέθηκα να βλέπω τα παπούτσια μου… και να θυμίζουν Γιωργάκη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s