Έμπρακτη συμπαράσταση των πολιτών της Αθήνας στους απεργούς(;)

Αφού καλώς ή κακώς σήμερα στη χώρα μας πρέπει να θεωρείται δεδομένη η a priori δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως και μια γενική και αόριστη αριστερή “ευαισθησία” – στα λόγια (γιατί στα λόγια είμαστε όλοι αριστεροί άλλωστε) – νομίζω πως το να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη μια θετική απάντηση σε ερώτηση τηλεφωνικής έρευνας σχετικά με το δίκαιο των διεκδικήσεων διαφόρων κλάδων για το ασφαλιστικό είναι τουλάχιστον αφελές.

Από την άλλη βέβαια μάλλον βεβιασμένα θα μπορούσαν να εκληφθούν συμπεράσματα που πηγάζουν από δελτία ειδήσεων και ρεπορτάζ με αγανακτισμένους πολίτες – παπαγαλάκια της κυβέρνησης για μερικούς – οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους για τους συνδικαλιστές. Άλλο τόσο βεβιασμένα είναι όμως και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δήθεν μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στις κινητοποιήσεις αφού πρώτον η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (που νομίζω κυρίως τον αφορούν οι ρυθμίσεις) στον οποίο μια απεργία έχει πραγματικό κόστος για έναν εργαζόμενο είναι ελάχιστη και δεύτερον μια συγκέντρωση – πορεία 1000 και 2000 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας μπορεί πράγματι να φαίνεται μεγάλη, αν όμως κανείς υπολογίσει τον αριθμό των συνδικαλιστών κάθε κλάδου, καθώς και το στενό κύκλο φίλων και συγγενών τους, επί το σύνολο των κλάδων που συμμετέχουν στη κινητοποίηση τα συμπεράσματα δεν θα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Γι’ αυτό κι εγώ κατέληξα πως ο ασφαλέστερος τρόπος για μετρήσω την αλληλεγγύη των πολιτών στους απεργούς (εφόσον αυτή δεν είναι κενή περιεχομένου, όπως ας πούμε η γενική διαπίστωση πως το περιβάλλον κινδυνεύει αλλά κανείς δε λέει να αλλάξει ας πούμε τις λάμπες του σπιτιού του) είναι να μετρήσω το ύψος των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας. Η υπόθεσή μου βασίζεται στην προκείμενη πως ένας πολίτης με ελάχιστη έστω κοινωνική συνείδηση ο οποίος συναισθάνεται (ούτε καν να γνωρίζει) το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζόμενων στην καθαριότητα θα μπορούσε ως ελάχιστη συνεισφορά σε αυτόν τον αγώνα να κρατήσει για λίγες μέρες τα σκουπίδια του σπίτι του, όπως άλλωστε τον συμβούλεψαν να κάνει (για δικό του καλό άλλωστε) εργαζόμενοι και δήμαρχος. Οπότε το δικό μου συμπέρασμα νομίζω είναι γνωστό σε όλους.

ΥΓ. Προς τους αγαπητούς μου φίλους οι οποίοι σπεύδουν να υπερασπιστούν το ιερό δικαίωμα στην απεργία έχω να τους τονίσω τη διαφορά μιας απεργίας η οποία πλήττει άμεσα και κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα της εργοδοσίας και μιας απεργίας που πλήττει κατά κύριο λόγο το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο χρησιμοποιώντας το κυριολεκτικά ως όμηρο για την προώθηση δικών τους κλαδικών (δίκαιων ή άδικων) αιτημάτων.

Advertisements

2 responses to “Έμπρακτη συμπαράσταση των πολιτών της Αθήνας στους απεργούς(;)

 1. GraecusPerfidus

  Φίλε μου, επίτρεψε μου μια σημείωση.
  Όταν μιλάμε για τις συντεχνίες που λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα,
  η αντίληψη που έχουν για την απεργία πρακτικά υπηρετεί
  -με έναν εξωφρενικά παράλογο ελληνικό τρόπο-
  τις βασικές αρχές του θεσμοθετημένου αυτού δικαιώματος.
  Η εργοδοσία τους είναι κατ’ αποκλειστικότητα οι έλληνες φορολογούμενοι και εναντίον τους στρέφονται.
  Οι έννοια του φαύλου στην κοινωνία μας δεν έγκειται παρά στην αδυσώπητη μάχη που μια κάστα δίνει εναντίον των άλλων, σαν σύνολο και μεμονωμένα.
  Η εκάστοτε κυβέρνηση εν τέλει δρα διαιτητικά για να νομιμοποιήσει νικητές και ηττημένους σε ένα τοπίο πεπερασμένου οικονομικού πολιτιστικού πλούτου.
  Η πολιτική, έτσι όπως την αναθρέφουμε(κρατικές επιχορηγήσεις) και την ασκούμε δεν είναι τίποτα άλλο από ένας τιμητής πολυτελείας.Βεβαίως αναθρέφεται πολυτελώς για να μπορούν οι φορείς του να υπομένουν τη στοχοποίηση και την επίθεση που δέχονται από το υπόλοιπο της κοινωνίας.
  Στην ουσία όμως κάθε δυνητικά κυβερνητικός μηχανισμός,τα κόμματα, είναι από τις δομές αδύνατον να είναι παραγωγικός. Φύσει ρόλος του είναι να σπεκουλάρει με την επικαιρότητα και τις κοινωνικές ομάδες με προκαθορισμένους πόρους.

  Στο ζοφερό τοπίο που ζούμε μία είναι η πραγματικότητα.
  Όλοι εναντίον Όλων
  Διάλεξε με πια πλευρά θες να είσαι

 2. GraecusPerfidus, μετά από όλα αυτά νομίζω θα το ρίξω στα ψυχοφάρμακα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s