Το Ζεν και η Τέχνη Συντήρησης της Μοτοσικλέτας σε προσφορά!

Προσοχή! Το παρόν post θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διαφημιστικό. Η μη κριτική ανάγνωσή του ίσως έχει ως αποτέλεσμα έναν λίγο πιο πλούσιο Παπασωτηρίου και ένα λίγο καλύτερο κόσμο (αν αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν).

Λοιπόν, χθες πέτυχα την πιο απίθανη προσφορά που θα μπορούσε ποτέ να κάνει κανείς στον Παπασωτηρίου. Με μόλις 9€ έχεις την μοναδική ευκαιρία να αλλάξεις ολόκληρη την κοσμοαντίληψή σου!!! Καλό ε;

Ο λόγος για το βιβλίο του Ρόμπερτ Πίρσιγκ με τον παράξενο τίτλο “Το Ζεν και η Τέχνη Συντήρησης της Μοτοσικλέτας“, το οποίο κυκλοφόρησε το 1974. Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται υπερβολικά, όμως στ’ αλήθεια το βιβλίο έχει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους.

Μου το χάρισε την περασμένη άνοιξη ο φίλος μου ο Δημήτρης και για τρεις μήνες τουλάχιστον παραμιλούσα για τις πλάνες της σκέψης, την ποιότητα, τις ενθουσιασμοπαγίδες και τα αδιέξοδα του ορθολογισμού! Και νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός το βιβλίο συνεχίζει να με επηρεάζει περισσότερο κι από το Fountainhead της Ραντ και το 1984 του Όργουελ.

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας ιδιοφυής αλλά και ιδιόρρυθμος πρώην καθηγητής φιλολογίας με φιλοσοφικές ανησυχίες. Ύστερα από μια κρίση σχιζοφρένειας (;), ταξιδεύει με το γιο του στις αχανείς επαρχίες των ΗΠΑ με μια μοτοσικλέτα. Προσπαθεί να ξαναενώσει τα κομμάτια του παλιού του εαυτού. Ακολουθεί τα ίχνη της “περασμένης” του ζωής σαν να ήταν η ζωή ενός τρίτου. Και ψάχνει για μια ακόμα φορά τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον οδήγησαν στο κατώφλι της τρέλας.

Το βιβλίο είναι μια φιλοσοφική εξερεύνηση στις ρίζες του δυτικού τρόπου σκέψης, μια αγωνιώδη προσπάθεια για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου, μεταξύ του εαυτού μας και του κόσμου, και την κατάκτηση ενός τρόπου ζωής με περισσότερη ουσία και αρμονία. Η εξερεύνηση θα οδηγήσει τον ήρωα στους Προσωκρατικούς φιλοσόφους και στην ανατολική φιλοσοφία για να ανακαλύψει αυτό που εκείνος ονόμασε Ποιότητα.

Αν δεν έχετε κάποιο φιλοσοφικό υπόβαθρο και νιώθετε πως χανόσαστε, μην απογοητευτείτε εύκολα. Ο ήρωας μπορεί να θέλει στην ουσία να γκρεμίσει το οικοδόμημα της δυτικής σκέψης για να αποφύγει τα αδιέξοδα του τρόπου ζωής μας όμως η απάντηση δεν είναι ποτέ τελειωτική. Αυτό που το βιβλίο κάνει πολύ καλά είναι να αποκαλύπτει όλα αυτά που η βιασύνη της ζωής δεν επιτρέπει παρά μόνο σε έναν “αργόσχολο” φιλόσοφο να παρατηρεί: τη ρηχότητα των ανθρώπινων σχέσεων, τις ρίζες της τεχνοφοβίας, την καταστροφική επίδραση του εκπαιδευτικού συστήματος στον πολιτισμό, την μαζοχιστική διάκριση μεταξύ της εργασίας μας και της υπόλοιπης ζωής μας, την αδυναμία μας να αισθανθούμε ένα με αυτό που κάνουμε.

Νομίζω πως θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το βιβλίο, όμως θα κατέληγα να γράψω ένα τόσο μεγάλο post που ούτε ο ίδιος δεν θα είχα όρεξη να διαβάσω – γι’ αυτό σταματάω.

Η ελληνική έκδοση από τις εκδόσεις Κάκτος έχει δυστυχώς αρκετά μειονεκτήματα. Εκτός από την φτωχή τυπογραφία, την πρόχειρη σελιδοποίηση και τα αρκετά-για-να-περάσουν-απαρατήρητα συντακτικά-ορθογραφικά λάθη, το κυριότερο είναι η μετριότατη μετάφραση του κειμένου. Παρόλα αυτά, το ότι το βιβλίο εξακολουθεί να παραμένει ένα γοητευτικό ανάγνωσμα το οποίο σε απορροφά νομίζω λέει πολλά για την αξία του!

Ρόμπερτ Πίρσιγκ
Το Ζεν και η Τέχνη Συντήρησης της Μοτοσικλέτας
Εκδόσεις Κάκτος
Αθήνα 1994
ISBN: (δεν αναγράφεται στη έκδοση που έχω – έλεος!)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s