Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης Ι

Σκηνή 1

Κορδωμένοι δημοσιογράφοι, σε παράθυρα, σε τραπέζια, σε πάνελς, το μάτι τους γυαλίζει, ροζ υπονοούμενα, συναδελφικές μπηχτές, σεξ – χρήμα – εξουσία, τα μέσα έκαναν ποδαρικό στο 2008 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κεντάνε, ζωγραφίζουν, πως το λέμε… το απόλυτο σόου!

Σκηνή 2

Καημένοι πολιτικοί, πασχίζουν ακόμα να διαφημιστούν δυσφημίζοντας τον εαυτό τους, αυτή τη φορά χωμένη σε μια γωνίτσα του πλάνου, στο ρόλο που μάλλον τους ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο, ταπεινοί σχολιαστές των media, του πολέμου των συγκροτημάτων, ένος στημένου παιχνιδιού που κάποτε νόμιζαν πως ήταν βασικοί πρωταγωνιστές.

Σκηνή 3

Τηλεθεατές βουβοί, βουλιαγμένοι στον καναπέ, μέσα στην ατέλειωτη αποχαύνωση το μάτι τους παίζει, κάτι είδαν, κάτι πρόσεξαν, το έπιασαν το υποοούμενο, την κατάλαβαν την μπηχτή, χα, σε τσάκωσα πονηρέ πολιτευτή, τη πάτησες ανόητε δημοσιογραφίσκε, τώρα νομίζει πως ξέρει το παιχνίδι, τώρα τον αφήσαν να πιστεύει πως είναι insider, πως δεν τον εξαπατούν πια, δεν του γλιτώνουν – ξεσκεπάστηκαν!

H κοινή γνώμη φυσικά καταλαβαίνει. Ξέρει ότι αυτή τη στιγμή, σε κυβερνητικά, δικαστικά, εκδοτικά, δημοσιογραφικά γραφεία, γίνονται τα αληθινά παζάρια, ασκούνται οι πραγματικοί εκβιασμοί, προσφέρονται τα αμοιβαία ανταλλάγματα και κλείνονται οι πραγματικές συμφωνίες. Tα ντιλ γίνονται αλλού. Στις οθόνες των τηλεοράσεων εκτυλίσσονται μόνο οι πολιτικές και προσωπικές επικοινωνιακές στρατηγικές άμυνας που θα συσκοτίσουν και θα μπερδέψουν τα πράγματα. Eλπίζοντας πως η κοινή γνώμη, όπως συνηθίζει, θα ασχοληθεί περισσότερο με ένα λουρί σκύλου και έναν κρατικό αξιωματούχο στα τέσσερα. Oι αδύναμοι κρίκοι με συνοπτικές διαδικασίες θα εξοντωθούν. Kλεισμένοι στον Kορυδαλλό, σ’ έναν ακάλυπτο, στις ρόδες ενός φορτηγού. Aς πρόσεχαν. Tο παιχνίδι έχει κινδύνους. Kάθε νέο επεισόδιο είναι πιο απροκάλυπτο, πιο σκληρό, πιο επαγγελματικό από το προηγούμενο. Eκβιασμοί, δολοφονίες κρατικών λειτουργών, αυτοκτονίες κυβερνητικών στελεχών. Kαθώς η ταινία της παρακμής φτάνει στο τέλος, το φινάλε γίνεται όλο και πιο άγριο.

Φώτης Γεωργελές, Athens Voice

Μονό για αυτό το η κοινή γνώμη φυσικά καταλαβαίνει έχω μερικές μικρές αμφιβολίες. Όχι για το αν μπορεί, αλλά για το αν θέλει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s