Άλλος για κράτος;

…Τώρα που γυρίζει. Όποιος ενδιαφερόμενος παρακαλείται να επικοινωνήσει με τις ευρωπαϊκές χώρες ή τον Λευκό Οίκο. Αυτό έπραξαν και οι Αλβανοί Κοσοβάροι που ξεκίνησαν συνομιλίες με τους δυτικούς εταίρους τους. Θέμα; Η απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Διαβάζοντας στο σημερινό Έθνος, ο εκπρόσωπος της Πρίστινα (πρωτεύουσας της περιοχής) μιλώντας για την ανεξαρτησία δηλώνει ότι «δεν τίθεται θέμα για το εάν, αλλά για το πότε».

Το πόσο επηρεάζει τη γύρω περιοχή, αλλά και ολόκληρη την ήπειρο είναι κάτι συζητήσιμο. Οι Η.Π.Α. θα φροντίσουν να μείνουν σε μια περιοχή μεγάλης σημασίας για όλη τη χερσόνησο, με κάθε στρατιωτικό μέσο. Οι αγωγοί που θα περάσουν από την περιοχή είναι πολύ σημαντικοί, θα πουν κάποιοι. Το σίγουρο είναι ότι ο διαμελισμός της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, σχεδόν 15 χρόνια μετά. Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, F.Y.R.O.M., αύριο Κόσοβο, μεθαύριο ποιος ξέρει. Κάλλιστα τα σύνορα θα μπορούσαν να είναι εδώ, εκεί, παρά δίπλα.

Περισσότερο όμως το μέλλον της Βαλκανικής πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με το μέλλον της ίδιας της ηπείρου. Άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως πυριτιδαποθήκη κατά το παρελθόν. Ο κίνδυνος η Ευρώπη να γίνει μια κατακερματισμένη ήπειρος, με όλο και μικρότερα εθνικά (ή φυλετικά) κράτη που θα περιλαμβάνουν λίγες περιοχές γύρω από μια μεγάλη πόλη, είναι ένα πιθανό μέλλον. Κάποιοι θα μιλούσαν για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αλλά τα δικαιώματα συνήθως είναι σχετικά. Κάπου ισχύουν, κάπου όχι, και πάντα είναι ένα όπλο στη διαμόρφωση πολιτικής.

Το μέλλον λοιπόν θα είναι αυτό της ένωσης ή αυτό της διαίρεσης;

Με τις Η.Π.Α. να θέλουν να ανταγωνιστούν τις Ασιατικές δυνάμεις που ανέρχονται καθώς και τη Ρωσία, ο ρόλος της Ευρώπης γίνεται όλο και περισσότερο αυτός της σύνθλιψης ανάμεσα στα θηρία. Διαβάζοντας από το βιβλίο «Με το βήμα του κάβουρα», του Ουμπέρτο Έκο:

«…Η υπόθεση του κατακερματισμού μοιάζει μη ρεαλιστική, αλλά αξίζει να την περιγράψουμε: η Ευρώπη θα βαλκανοποιηθεί ή θα λατινοαμερικανοποιηθεί. Οι νέες παγκόσμιες δυνάμεις (και ίσως στο μακρινό μέλλον να είναι η Κίνα στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών) θα παίζουν με τις μικρές ευρωπαϊκές χώρες κατά τα συμφέροντά τους, ανάλογα με το πώς τις βολεύει (για την επιβίωσή τους ως παγκόσμιες δυνάμεις) θα έχουν βάσεις στην Πολωνία ή στο Γιβραλτάρ και ίσως στο Ελσίνκι ή στο Ταλίν βάσει των πολικών διαδρομών. Και όσο πιο κατακερματισμένη η Ευρώπη, τόσο λιγότερο ανταγωνιστικό θα είναι το ευρώ στις παγκόσμιες αγορές, άρα τόσο το καλύτερο (και κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, γιατί κοιτάει πρώτα το συμφέρον της…)».

Με λίγα λόγια το μέλλον της Ευρώπης περνάει από το δρόμο της ένωσης, αν δε θέλει να μείνει στο περιθώριο της ιστορίας.
Πέρα από τα ευρωπαϊκά (ότι ευρωπαϊκό όμως, είναι και δικό μας μέλλον) υπάρχουν και κάποια πιο κοντινά και άμεσα. Η χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι εξ’ αυτών που θα αναγνωρίσουν το καινούριο κράτος (αν και όχι από τις πρώτες), ψάχνοντας κάποια ανταλλάγματα στην υπόθεση του ονόματος της F.Y.R.O.M.. Η μακροπολιτική σημασία αυτού του γεγονότος και το πώς αυτό θα επηρεάσει μελλοντικές καταστάσεις φαίνεται να είναι κάτι που δεν το αναλογιζόμαστε όσο θα έπρεπε.

Γιατί τα ερωτήματα αιωρούνται. Έχουμε κατανοήσει ότι νομιμοποιείται η εξωτερική στρατιωτική επέμβαση επί ενός κυρίαρχου κράτους και η απόσχιση τμήματός του; Συνειδητοποιούμε τις συνέπειες αυτού και το προηγούμενο που δημιουργείται; Έχουμε αναλογιστεί ότι στο μέλλον μπορεί να έχουμε ανάλογη περίπτωση στην άλλη άκρη του κόσμου, δίπλα έξω από την πόρτα μας, ή και μέσα από αυτή;

Και εν τέλει κάποιος πολιτικός μπορεί να μας πει τι θα γίνει με την Κύπρο;

Advertisements

2 responses to “Άλλος για κράτος;

  1. “Και εν τέλει κάποιος πολιτικός μπορεί να μας πει τι θα γίνει με την Κύπρο;”

    Κατ’ αρχήν μάλλον θα πρέπει να μας πει η Κύπρος τι θα γίνει με τη Κύπρο;

  2. sbouboux

    Αποφασίζει όμως ο καθένας για το μέλλον του;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s