Το λιμάνι της Πάτρας και οι Αφγανοί (Part 2)

Read part 1
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραμονή τους σε έναν από τους δρόμους βιτρίνα της πόλης δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους καλούς νοικοκύρηδες της γύρω περιοχής, καθώς όμως και από τους ευυπόληπτους καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων οι οποίοι έσπευσαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους με κάθε μέσο. Τα πρώτα αναπόφευκτα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς οδήγησαν 500 από αυτούς τους σεβαστούς συμπολίτες μας στο Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με αίτημα να λυθεί εδώ και τώρα το «πρόβλημα».

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν τους Αφγανούς πρόσφυγες. Επίσης η μητρόπολη της Πάτρας, προς τιμήν της, σιτίζει όλα αυτά τα ταλαιπωρημένα πλήθη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Τέλος οι αντιεξουσιαστές της πόλης έχουν επανειλημμένα προβεί σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για τη στήριξη των μεταναστών. Όμως το ζήτημα παραμένει…

Ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να μαντέψει πως πίσω από προσχήματα όπως η δήθεν εγκληματικότητα και η απειλή της δημόσιας υγιεινής, η μικροαστική (για δες που χρησιμοποίησα κι αυτή τη λέξη) νοοτροπία ζει και βασιλεύει. Διότι, λένε, δεν μπορεί να μας χαλάνε τη μόστρα ένα τσούρμο μελαψά ζωύφια. Ξαφνικά, οι ίδιοι πάνω κάτω άνθρωποι που άφησαν την Ολυμπιάδα και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα να περάσουν χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη ανάπτυξης στη πόλη, κόπτονται για την εικόνα της. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές τόσο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και στις δηλώσεις των αρχόντων της πόλης. Όλοι μιλάνε για λύση του «προβλήματος», χαϊδεύοντας τ’ αυτιά των παραχαϊδευμένων πολιτών, όμως κανείς δε λέει ποιο είναι το πρόβλημα.

Μήπως είναι οι άθλιες συνθήκες παραμονής των προσφύγων στη πόλη μας; Η περίθαλψή τους; Οι τρόποι που μπορούμε να τους βοηθήσουμε; Όχι βέβαια. Κάποιοι μιλάνε για τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται τους άμοιρους, όμως κανείς δε λέει πως αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο στη ανοργανωσιά των αρχών της πόλης. Άραγε γιατί η οργάνωση ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών σε κάποιο μέρος στη πόλη, αποτελεί θέμα ταμπού για δήμο και νομαρχία; Δε θα έλυνε αυτό πολλά από τα προβλήματα; Όχι βέβαια, γιατί το «πρόβλημα» είναι ένα: πως θα ξεκουμπηθούν όλοι τους από εδώ, πως θα ξεβρομίσει ο τόπος. Γιατί ντρέπονται να το παραδεχτούν;

Ο Δήμος (ΠΑΣΟΚ) δηλώνει αναρμόδιος, το ίδιο και η Νομαρχία (ΠΑΣΟΚ), είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους (ΝΔ), να σπεύσει ο υπουργός να επιληφθεί του ζητήματος. Και ο υπουργός οι υπουργοί έσπευσαν να δώσουν λύσεις:

1) Θα κλείσει το λιμάνι, τέρμα οι ρομαντικές βολτίτσες στο ηλιοβασίλεμα, θα μπούνε κιγκλιδώματα, θα μπούνε κάμερες (κάτι που συζητούν από το 2004), δεν θα μπαίνει κανείς απαρατήρητος. Στόχος των μέτρων αυτών… θα είναι να μηδενιστεί κάθε πιθανότητα διαφυγής προς την Ιταλία, ώστε η Πάτρα να παύσει πλέον να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους λαθρομετανάστες” (όπως γράφει η Ημέρα).

2) Θα μαζευτούν όλοι τους με «επιχείρηση σκούπα» και αρχικά θα πάνε στα «φιλόξενα» κέντρα υποδοχής που λειτουργούν στα ανατολικά σύνορα της χώρας και μετά από ‘κει πού ‘ρθανε.

3) Θα απαγορευτεί δια νόμου η παραμονή στην αχαϊκή πρωτεύουσα προσφύγων που διαθέτουν ειδική άδεια παραμονής τριών μηνών στην χώρα.

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Διότι όλα τα παραπάνω δεν θα κοστίσουν δεκάρα στους υπουργούς (ούτε φυσικά και ψήφους), απαλλάσσουν από τις ευθύνες τους Δήμος και Νομαρχία και θα κληθεί το Λιμενικό και η Αστυνομία να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Γιατί ως τέτοιο αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Κι έτσι (νομίζουν πως) για άλλη μια φορά θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς να ενδιαφερθούν για τις αιτίες. Ο Δήμος βέβαια μπορεί να φωνάξει λίγο για το μέτρο (1), μιας και οι ρομαντικές βολτίτσες των Πατρινών στο λιμάνι είναι προσοδοφόρες για εκείνον αλλά κάποια μέση λύση θα βρεθεί. Τα υπόλοιπα προφανώς αφορούν μόνο μερικούς γραφικούς…

Ας γυρίσουμε λοιπόν όλοι στη γνωστή μίζερη καθημερινότητά μας, όλα βαίνουν καλώς στη μικρή μας πολιτεία!

Advertisements

One response to “Το λιμάνι της Πάτρας και οι Αφγανοί (Part 2)

  1. Pingback: Το λιμάνι της Πάτρας και οι Αφγανοί (part 1) « Words Attack

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s