Πλατφόρμα

Λοιπόν, η κατάσταση έχει περίπου ως εξής…

Η Δύση βουλιάζει στη μιζέρια και τη δυστυχία. Ο μέσος δυτικός που μαθαίνει από νωρίς να παίζει με πάθος το παιχνίδι της καριέρας και το παιχνίδι των σχέσεων, δεν αργεί να καταλάβει πως το πρώτο δεν τον αφορά καθόλου και το δεύτερο είναι όλο και λιγότερο διατεθειμένος να το υποστεί. Καταλαβαίνει πως το μόνο που έχει μάθει να κάνει είναι να μιμείται ρόλους και συμπεριφορές, να καταναλώνει όλο και περισσότερο ένα πρότυπο ζωής που δεν θα τον κάνουν ευτυχισμένο. Κι όσο τα ενδιαφέροντα σιγά σιγά ξεφτίζουν, το μόνο που του απομένει για να κερδίζει τις δικές του στιγμές ευτυχίας είναι το σεξ…

Το σεξ στη Δύση είναι πια μια πολύπλοκη υπόθεση. Ναρκισσισμός, αίσθημα ατομικότητας, λατρεία της αποδοτικότητας, κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά φταίει…

«…Έχουν χάσει τελείως το αίσθημα της προσφοράς. Όσο κι αν επιδίδονται σε αυτό δεν καταφέρνουν πια να συναισθανθούν το σεξ ως κάτι φυσιολογικό. Όχι μονάχα ντρέπονται για το σώμα τους, που δεν είναι στο ύψος των προτύπων της πορνογραφίας, αλλά, για τους ίδιους λόγους, δεν νιώθουν πλέον ουδεμία έλξη για το σώμα του άλλου. Δεν γίνεται να κάνεις έρωτα δίχως μια δόση εγκατάλειψης, δίχως να αποδέχεσαι, έστω προσωρινά, ένα βαθμό εξάρτησης κι αδυναμίας. Η συναισθηματική έξαρση και η σεξουαλική εμμονή έχουν κοινή καταγωγή, και τα δύο πηγάζουν από τη μερική λήθη του εαυτού, είναι ένας τομέας που δεν γίνεται να βρεις τον εαυτό σου δίχως να χαθείς. Έχουμε γίνει ψυχροί, ορθολογιστές, έχοντας απόλυτη συνείδηση της ατομικότητάς μας και των δικαιωμάτων μας. Πιο πολύ απ’ όλα φοβόμαστε την αλλοτρίωση και την εξάρτηση. Κι από πάνω, είμαστε ψυχαναγκαστικοί με την καθαριότητα και την υγιεινή: αυτές δεν είναι καθόλου ιδανικές συνθήκες για έρωτα. Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο, ο επαγγελματισμός στο σεξ έχει γίνει στη Δύση αναπόφευκτος.»

Η ανάγκη για σεξ φθίνει πολύ αργά στη ζωή του κάθε άνδρα… Η χειραφέτηση των γυναικών στη Δύση όμως είχε σαν αποτέλεσμα να δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό την αναζήτηση ερωτικής συντρόφου. Ενώ ο άνδρας έλκεται μόνο από την εμφάνιση, η γυναίκες έχουν πια πολύ περισσότερες απαιτήσεις. Επιμένουν να παίζουν το παιχνίδι της γοητείας. Κι αυτό το παιχνίδι, μετά τα τριάντα, οι άνδρες είναι όλο και λιγότερο πρόθυμοι να το παίξουν. Κάπου εκεί λοιπόν εμφανίζονται οι πουτάνες, η πορνογραφία, ο σαδομαζοχισμός και φυσικά, ανώτερος όλων ο σεξουαλικός τουρισμός!

Με την πρώτη ευκαιρία ο εύπορος Δυτικός κόσμος συνωστίζεται στα γκισέ των τουριστικών πρακτορείων των αεροδρομίων και διασχίζουν το μισό πλανήτη με προπληρωμένα πακέτα βραχείας ευτυχίας για να βρεθούν στην αθώα κι αμόλυντη αγκαλιά του «Τρίτου Κόσμου». Τροπικοί παράδεισοι, Κούβα, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού, Άγιος Δομίνικος και φυσικά Ταϊλάνδη! Η παγκόσμια αναζήτηση εξωτικού μουνιού!

Όμως αξίζει ένα δυτικό καλοζωισμένο γουρούνι, τέτοια ευτυχία; Κι αν ναι, για πόσο;

Αυτό είναι περίπου το όραμα του σημερινού κόσμου από τον πλέον πολυσυζητημένο σύγχρονο Γάλλο συγγραφέα, Μισέλ Ουέλμπεκ, όπως το περιγράφει στο βιβλίο του “Πλατφόρμα”, για το οποίο έχει ακούσει (όπως ήταν αναμενόμενο μετά τα παραπάνω) τον εξάψαλμο από πουριτανούς Δυτικούς, οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων, φεμινίστριες και κυρίως εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Ο Ουέλμπεκ, παρόλα αυτά, είναι σπουδαία πένα, εξαιρετικά προκλητικός, απομυθοποιητικός, απαισιόδοξα αποκαλυπτικός (γι’ αυτό και καθόλου εύπεπτος) για τον κόσμο που ζούμε κι όμως δεν τολμάμε να παραδεχτούμε. Το συγκεκριμένο βιβλίο (όπως και τα υπόλοιπα δικά του) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας, σε μετάφραση του Κώστα Κατσουλάρη και αξίζει πραγματικά να του αφιερώσει κανείς το χρόνο του.

Advertisements

One response to “Πλατφόρμα

  1. sbouboux

    Βλέπω να μου κάνεις μια πάσα το βιβλίο, έτσι;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s