Planet Terror

Σε γενικές γραμμές δεν είμαι fan των bmovies. Δηλαδή δεν θα έπαιρνα ποτέ από το videoclub τέτοια ταινία. Κι αν έχω δει κάμποσες από αυτές, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις αϋπνίες μου και στο Star.

Έλα όμως που μου αρέσει τρελά ο Tarantino… (σε ποιον δεν αρέσει). Μ’ αρέσει κι ο Robert Rodriguez… Δεν γνωρίζω τις βαθύτερες αιτίες αυτής της διαστροφής, όμως όπως και εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο, ομολογώ πως οι τύποι ξέρουν να φτιάχνουν ταινίες που γουστάρεις να βλέπεις.

Χθες είδα επιτέλους το παρεξηγημένο αδερφάκι του Death Proof, το Planet Terror. Μιλάμε για ένα επικών διαστάσεων bmovie, φόρος τιμής στη δεκαετία των βιντεοταινιών και των γενιών με μεγάλωσαν με αυτές (σκέφτεστε κάτι ανάλογο για την Ελλάδα – Stathis Psaltis and friends!) Πραγματικά σε ρουφά η πολυθρόνα μπροστά στο μεγαλείο!

Είναι άκρως συγκινητική και θεαματική όλη η προσπάθεια αναβίωσης της ατμόσφαιρας των bmovies, κοντινά πλάνα σε σκηνές έντασης, υπερβολικά αγωνιώδη μουσική (σήμερα μόνο στα δελτία ειδήσεων ακούς τέτοια κομμάτια!) ψευτοεφέ (βάζω στοίχημα πως χρησιμοποιήθηκαν οι καλύτεροι στα οπτικά εφέ για να τα αναπαραστήσουν πιστά – ειρωνεία), θόρυβος και σκουπιδάκια στην οθόνη (σαν παλιό καλό σινεμά), μέχρι και χαμένα καρέ, που σε πετάνε σε άλλη σκηνή χωρίς να ξέρεις τι έγινε! Και πάνω απ’ όλα βία, σεξ και αίμα! Πολύ αίμα!

Από αισθητική και μόνο άποψη η ταινία είναι αριστουργηματική, ειρωνική, αυτοσαρκαστική, προσεγμένη και στη παραμικρή της λεπτομέρεια. Και τώρα σε αναμονή για το Sin City 2

Useless note 1: Σαν τους παλιούς καλούς σκηνοθέτες bmovies, έτσι κι ο Rodriguez, ανέλαβε πολλά πόστα στη ταινία, παραγωγός, σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας, συνθέτης της μουσικής της ταινίας… (ξέρεις πόσα χρήματα γλιτώνεις;)

Useless note 2: Αρχικά είχε επιλεγεί για τη σύνθεση της μουσικής της ταινίας ο John Carpenter. Τελικά όμως ο Rodriguez αποφάσισε να το κάνει μόνος του (χρησιμοποιώντας όμως κομμάτια από το soundtrack του Escape from New York του πρώτου) και τα κατάφερε εξαίσια παραδίδοντας ένα κατά τη γνώμη μου σπουδαίο soundtrack, τόσο ζοφερό και έντονο, όσο και νοσταλγικό και συγκινητικό.

Useless note 3: Η πρωταγωνίστρια της ταινία, Rose McGowan, εκτός από υπέροχο κορμί (δες την ταινία) αποδεικνύει πως έχει και υπέροχη φωνή ερμηνεύοντας μερικά από τα ομορφότερα κομμάτια του soundtrack.

Advertisements

One response to “Planet Terror

  1. sbouboux

    Άσε ρε, τώρα με τις σειρές που δείχνουν κάθε μέρα έχουν σταματήσει να δείχνουν b-movies. Πόσες ταινίες του είδους έχω δει δε λέγεται, ειδικά από το Star. Κάτι με γιγαντιαίες αράχνες, με γυναίκες μέλισσες (!), με σκουλίκια, με κατσαρίδες… Τώρα που το θυμήθηκα έχεις δει μια ταινία του είδους με κάποιους που είχαν αποκλειστεί σε ένα σπίτι, από κάτι που υπήρχε γύρω του; “Σπίτι του τρόμου” νομίζω λεγόταν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s