10+1 πράγματα που έμαθα για/από τη νόσο του Crohn

Νόσος Crohn: ο μέσα κόσμος μου σε κρίση
Οφείλω να ομολογήσω πως τους τελευταίους δύο μήνες είμαι φοβερά μονοδιάστατος σαν άνθρωπος. Το αποκλειστικό μου ενδιαφέρον είναι η κοιλιά μου – κοιλιόδουλος με όλη τη σημασία της λέξης. Κι όμως έχω πολύ σοβαρό λόγο: ΠΟΝΑΕΙΕΙΕΙΕΙΕΙ!!!! Και για αυτό ευθύνεται  η #$&{\)%@* νόσος του Crohn… 

1. Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι στο λεπτό έντερο, με εμφάνιση φλεγμονών και στενώσεων. Δεν είναι κακοήθες νόσημα, όμως είναι εξαιρετικά ενοχλητικό.

2. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στη κοιλιά και οι διάρροιες. Χμ, κι αν θεωρείτε πόνο το φουσκωματάκι που νιώθετε μετά από το βρώμικο απλά δεν έχετε ιδέα τι θα πει πόνος.

3. Όσοι νοσούν, παρά τη φαρμακευτική αγωγή (και πολλές φορές την ειδική δίαιτα) που ακολουθούν, θα έχουν σε όλη τους τη ζωή εξάρσεις και υφέσεις της νόσου. Προσοχή: αν νομίζεις ότι μπορείς να την αγνοήσεις, θα υποφέρεις. Αν προσαρμοστείς σε αυτή, θα υποφέρεις λιγότερο. Πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί της.

4. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα για όλους, κάθε ένας είναι ξεχωριστή περίπτωση. Όπως και να ‘χει όμως η κορτιζόνη είναι όλα τα λεφτά – αν βέβαια μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις μακροχρόνιες παρενέργειές της. L

5. Παρά τη μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα ακόμα δεν έχουμε ιδέα από πού προέρχεται, τι την προκαλεί, ποιους προσβάλει, πως θεραπεύεται, αν θεραπεύεται. Φανταστικά, ε;

6. Η νόσος του Crohn πήρε το όνομά της από τον επιστήμονα που την εντόπισε και τη διαχώρισε από τα υπόλοιπα νοσήματα του εντέρου. Τώρα τι κόλλημα είχε και της έδωσε το όνομά του λες κι ανακάλυψε κανένα νέο γαλαξία, μη με ρωτάτε.

7. Μια χαρούμενη παρέα. Όταν πριν 3 χρόνια ο γιατρός μου είπε ότι πάσχω από νόσο του Crohn, για μια στιγμή ένιωσα σαν τον πιο ξεχωριστό (και γκαντέμη;) άνθρωπο στο πλανήτη. Όμως η νόσος αυτή προσβάλει τουλάχιστον 50 ανά 100000 άτομα, με ραγδαία αύξηση αυτού του αριθμού τα τελευταία χρόνια. Σοβαρό πλήγμα στη ματαιοδοξία μου.

8. Μετά από τρεις μέρες συνεχόμενου πόνου, ειλικρινά παύει να σε απασχολεί το θέμα. Μετά από τρεις μέρες αϋπνίας και συνεχόμενου πόνου μπορείς εύλογα πλέον να θεωρήσεις τον εξωτερικό κόσμο σαν μια από τις διανοητικές αυταπάτες σου.

9. Το υπέρτατο bug του ανθρώπινου οργανισμού ακούει στο όνομα «αυτοάνοσα νοσήματα», όπου το ίδιο το σύστημα αναλαμβάνει δράση εναντίον του εαυτού του. Να βράσω τα antivirus μας…

10. Όσοι υποστηρίζουν την ιδέα του να κάνεις το κέφι σου σήμερα – εννοώντας φυσικά να επιδίδεσαι σε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα τον οργανισμό σου (καπνός, αλκοόλ, κορεσμένα λίπη: τα μόνα που έχουν σημασία πια σε τούτο το σκατόκοσμο) – αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει αυτό, αφού θα έρθει δήθεν μια στιγμή που θα πεις «ωραία, εγώ έζησα τη ζωή μου, ας πάθω ότι είναι να πάθω τώρα», είναι οι πιο θρασείς ανεγκέφαλοι τσόγλανοι που περπατούν στον πλανήτη.

+1. Ύστερα από όλα αυτά, κι έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών αυτής μου της θέσης, δηλώνω υπεύθυνα πως αναγνωρίζω ως την πληρέστερη περιγραφή που διατυπώθηκε ποτέ για το ανθρώπινο είδος ως βιολογική κατασκευή, τη φράση που ο μέγιστος Ισαάκ Ασίμωφ βάζει στο στόμα ενός εκ των νοήμονων ρομπότ του ως χαρακτηρισμό του ανθρώπινου οργανισμού: «Προχειροδουλειά!»

Advertisements

One response to “10+1 πράγματα που έμαθα για/από τη νόσο του Crohn

  1. sbouboux

    Σκατομηχάνημα είμαστε. Με το παραμικρό κάτι χαλάει πάνω μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s