Very angry about the environment

greenkid

Μιλώντας για διαφήμιση, μήπως είδατε τις νέες τηλεοπτικές διαφημίσεις/κοινωνικά μηνύματα για την ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος που προβάλλονται αυτές τις μέρες και στη Ελλάδα; Μόνο τη Κυριακή πέτυχα 5 σε MEGA και ΝΕΤ! Τελικά πολύ μεγάλη «μπίζνα» έγινε αυτή η οικολογία. Όχι ότι θα μας κακοπέσει αν βγει κάτι καλό από αυτή τη «μπίζνα» βέβαια (ωφελιμισμός speaking).

Ως προς τις διαφημίσεις τώρα είδα δύο οργανώσεων, της Live Earth (λόγω και της ημέρας προφανώς) και φυσικά αυτής που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, της Greenpeace.

Και οι δύο οργανώσεις πρόβαλαν παιδιά ως μια προσπάθεια να πειστούν οι μεγαλύτερη λόγω της αθωότητάς τους. Όμως ενώ η οργάνωση του φίλου μας του Al σχεδόν εκλιπαρούσε μέσα από τα αθώα παιδικά ματάκια για ευαισθητοποίηση, οι πράσινοι ακτιβιστές  τα έχωσαν κανονικότατα (αν κι όχι όπως στην παραπάνω εικόνα) μέσα από ένα τσαντισμένο νεαρό με τα χάλια του κόσμου που του παραδίδουν οι μεγάλοι.

Ένα θέμα σίγουρα είναι η επιθετικότητα αυτής της διαφήμισης και το αν αυτό βοηθάει τελικά στο να ακουστεί (και να πείσει) το μήνυμα. Προσωπικά δεν το βρίσκω αυτό πρόβλημα, δεν με ενοχλεί – κάθε άλλο. Επίσης πιστεύω πως είναι πιο ρεαλιστική (αν και ακραία) η απεικόνιση ενός παιδιού σε αυτή τη διαφήμιση, από την στερεότυπη αντίληψη για τα παιδιά που χρησιμοποιεί η Live Earth στη δική της.

Αυτό που με ενόχλησε με αυτή τη διαφήμιση είναι ότι μένει στο θυμό. Σε αντίθεση με την διαφήμιση της Life Earth, δεν προτείνει λύσεις, απλά πουλάει τσαμπουκά (στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά). Προτείνει στους μεγάλους να παραδεχτούν πως τα έκαναν σκατά και να κάτσουν στα αυγά τους αφήνοντας τον κόσμο στα παιδιά (ή μάλλον στη ίδια την Greenpeace).

Γενικά έχω ένα θέμα με την οργάνωση, νομίζω πως είναι υπερβολικά πατερναλιστική, κατέχει όλες τις λύσεις και κάθε άλλο παρά προωθεί ένα διάλογο με επιχειρήματα. Όλα μοιάζουν ασπρόμαυρα. Δεν ενδιαφέρεται για το μέσο που θα χρησιμοποιήσει για να φτάσει στο σκοπό της, δεν δίνει δεκάρα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό. Στα πυρηνικά χρησιμοποιεί τον εντυπωσιασμό, στα μεταλλαγμένα το φόβο, και τώρα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου το θυμό.

Θα μου πείτε έχει σημασία πως θα πειστεί ο άλλος να κάνει κάτι; Για μένα έχει πολύ μεγάλη αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση…

upd: Παρόμοια posts από Don’t Kiss The Frog και E-roosters . Χαίρομαι που δεν είμαι μόνος…

Advertisements

4 responses to “Very angry about the environment

 1. Είναι απολύτως φυσικό για μία οργάνωση όπως η Greenpeace
  1) να κάνει και λάθη
  2) να κάνει και διαφημίσεις που ενοχλούν ορισμένους ανθρώπους
  3) να αναπτύσσει κάποιο νέο είδος πατερναλισμού
  4) να μην είναι όπως θα θέλαμε να είναι
  5) να έχει πολλή ανάγκη για υγιή κριτική, και -ιδίως- για ΑΛΛΕΣ οργανώσεις.

  Αν όμως ψάξεις αυτά που έχει κάνει, δεν θα βρεις “τρομοκρατική οργάνωση” (όπως ειπώθηκε στο e-rooster) αλλά μία ΠΟΛΥ ανθρώπινη οργάνωση, ευάλωτη σε λάθη, και ταυτόχρονα με ΠΟΛΥ ανθρώπινο, ΠΟΛΥ χρήσιμο (μερικές φορές) έργο.

  Ο κύριος επικριτής της Greenpeace, ο γνωστός Patrick Moore, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για οικολογική δράση, ούτε υπαναχωρεί από τη δική του (όταν ήταν ακόμη συν-ιδρυτής της οργάνωσης). Απλώς… ανέπτυξε δικές του προτάσεις που οι περισσότερες συγκρούονται με εκείνες της greenpeace. Και εκπρόσωποι εταιρειών (π.χ. κατασκευής πλαστικών ή μεταλλαγμένων τροφίμων) έσπευσαν να τον συγχαρούν, ή ακόμη και να τον χρηματοδοτήσουν.

  Ειλικρινά δεν θεωρώ τον Moore “Ιούδα”, όπως ειπώθηκε. Πρόκειται μάλλον για έναν ειλικρινή άνθρωπο με δικό του τρόπο σκέψης. Ακόμη κι αν ήταν Ιούδας, είναι εξίσου χρήσιμος στην Greenpeace όπως ο… βιβλικός Ιούδας στο Χριστό (βλέπε και το “Ευαγγέλιο του Ιούδα” για τα σχετικά). Δηλαδή παρέχει κάτι ΠΑΡΑ πολύ πολύτιμο, σε μία οργάνωση που κινδυνεύει (όπως λες) να γίνει πατερναλιστική: Προσφέρει ένα είδος αντιπολίτευσης και αρκετή ενδιαφέρουσα κριτική.

  Μπορεί να διαφωνούμε με ορισμένα που λέει η greenpeace, όπως και με ορισμένα που λέει ο Patrick Moore εναντίον της (στη δική του οργάνωση την GreenSpirit). Εκείνο όμως που ΔΕΝ επιτρέπεται να κάνουμε είναι να αποκαλέσουμε την GreenPeace… τρομοκρατική οργάνωση, για να τη δαιμονοποιήσουμε. Αυτό έγινε στο e-rooster.

  Καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα οξύνονται, ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ είναι και οι επιθέσεις κατά οικολογικών οργανώσεων να κλιμακωθούν. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ είναι και οι οργανώσεις να “σκληρύνουν” τη στάση τους (με διαφημίσεις όπως αυτή).

  Αποτελεί σωστή… ΟΙκολογία του Νου, να κρατήσουμε τους εαυτούς μας σε νηφάλια κατάσταση, γιατί τα πνεύματα ΣΙΓΟΥΡΑ θα οξυνθούν ΠΟΛΥ γρήγορα….

 2. Γεια σου omadeon.

  Κατ’ αρχήν σ’ ευχαριστώ για το πολύ αναλυτικό, κατατοπιστικό και χρήσιμο σχόλιό σου. Ομολογώ πως ξέρω ελάχιστα για τον Patrick Moore και θα τον ψάξω περισσότερο.

  Ειλικρινά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την αξία της Greenpeace και τη συμβολή της στο οικολογικό κίνημα/ρεύμα και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσω τη σημασία της. Πόσο μάλλον να την χαρακτηρίσω “τρομοκρατική” οργάνωση, χαρακτηρισμό που θεωρώ ακραίο και στην εποχή μας παραπλανητικό και αμφισβητούμενο.

  Επίσης χαίρομαι πολύ για την προτροπή σου να κρατήσουμε τους εαυτούς μας σε νηφάλια κατάσταση… νομίζω πως πραγματικά αυτό λείπει από τους περισσότερους και στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει κακό. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Και σε αυτό, νομίζω πως η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν βοηθάει καθόλου.

  Προσωπικά πιστεύω πως μακροπρόθεσμα μόνο συνειδητοποιημένοι πολίτες μπορούν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη μας. Δίχως την συνειδητοποίηση, φοβάμαι πως όλα παραμένουν επιφανειακά και πρόσκαιρα.

  Και κατά τη γνώμη μου πάλι η συνειδητοποίηση έρχεται από την έρευνα, το διάλογο, την ειλικρίνια. Ο φόβος, ο θυμός κι ο πανικός είναι συναισθήματα με εξαιρετικά μικρή διάρκεια και βάθος και τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να σκοτώνουν τη σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνεται.

  Λες πως είναι απολύτως φυσικό για μια οργάνωση σαν την Greenpeace να κάνει λάθη, να αναπτύσει ένα νέο είδος πατερναλισμού και αναμενόμενο να σκληρύνει τη στάση της. Δική μου γνώμη είναι πως δεν είναι λάθος, είναι στρατηγική. Και για μένα ο πατερναλισμός της και η σκλήρυνση της στάσης δεν είναι φυσικά κι αναμενόμενα.

  Παλιότερα ήμουν εξαιρετικά υπέρμαχος της Greenpeace κι είχα πολλές ελπίδες και προσδοκίες από αυτή, και ίσως για αυτό να απογοητεύομαι τόσο πολύ με την πορεία της στρατηγικής της. Ελπίζω να με διαψεύσει…

 3. alextaskas

  Εάν σκοπός δεν είναι να πείσεις, τότε για ποιο λόγο να κάνεις τη διαφήμιση; Για να τρομοκρατήσεις; Υποτίθεται ότι η greenpeace ψάχνει υποστηρικτές.
  Κάθε άλλο. Οι οικολόγοι είναι αδύνατον να πείσουν εκείνους που τους θεωρούν γραφικούς. Με αυτή τη διαφήμηση γίνονται αντιπαθητικοί. Όχι μόνο σε όσους διαφωνούν μαζί τους, αλλά και σε όσους αμφιταλαντεύονται.
  Ας μην ξεχνάμε ότι η greenpeace δεν έχει δύναμη. Ο κόσμος της κάνει μόνο ενοχλητικές διαμαρτυρίες και (αυτοί τουλάχιστον που εμφανίζονται στις διαμαρτυρίες της) μοιάζουν ανήμποροι να υψώσουν ανάστημα, ανίκανοι να σταθούν με την πρέπουσα σοβαρότητα.

  Εκδηλώσεις του στυλ “γυμνοί στο δρόμο” ως διαμαρτυρία για τις γούνες. Ή ντυμένοι μεταλλαγμένα προϊόντα. Ή με σχοινιά να κατεβαίνουν από το τάδε εργοστάσιο (ενδεχομένως και από το κλιματιστικό μας!) δεν αγγίζουν τα όρια του κρετινισμού, αλλά τα ξεπερνάνε κατά πολύ.
  Ο δε πιτσιρικάς είναι αντιπαθητικός και στα παιδιά (γιατί είναι αποκρουστικός) και στους γονείς (γιατί αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τα παιδιά τους).
  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η greenpeace να είναι και γελοιοποιημένη, και αντιπαθητική. Σε τι χειρότερο μπορεί να ελπίζει;

  Προσωπικά συμφωνώ με τις βασικές θέσεις της οργάνωσης, αλλά με την εικόνα που η ίδια δίνει για τον εαυτό της, ως αποτέλεσμα των πρακτικών που εφαρμόζει, θεωρώ εξευτελιστικό το να συμπορευτώ σε οποιοδήποτε κάλεσμά της…

 4. Και η τρομοκράτηση είναι δυστυχώς μέθοδος πειθούς. Μπορεί η οργάνωση να μην έχει δύναμη (αν και δεν είμαι σίγουρος για αυτό) όμως έχει επιρροή. Και δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να θεωρείται η οργάνωση σαν ένα είδος ανεξάρτητων παρατηρητών για το περιβάλλον που δίνουν τα φώτα τους στον αδαή κοσμάκη, δεν είναι καθόλου ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί, έχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές οι οποίες δεν είναι υπεράνω αμφισβήτισης. Αν κατανοηθεί αυτό, ας τρέχουν όσο θέλουν γυμνοί στο δρόμο, εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s