Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου (?)

acropolis

Λοιπόν, ολοκληρώθηκε επιτέλους η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα νέα 7 θαύματα του κόσμου. Άντε γιατί μας είχε φάει η αγωνία… Τα αποτελέσματα  μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Προς μεγάλη απογοήτευση του υπουργού Πολιτισμού, αφού μερικούς μήνες πριν παρακαλούσε τους απανταχού Έλληνες να συμμετάσχουν όλοι στη ψηφοφορία, η Ακρόπολη δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί σε αυτά. Πράγμα που το μόνο που αποδεικνύει είναι πως το ελληνικό δυναμικό στο διαδίκτυο δεν μπορεί να συγκριθεί με μεγαλύτερες χώρες (εκτός κι αν οι Έλληνες ψήφισαν με αντικειμενικά κριτήρια, πράγμα απίθανο).

Το θέμα είναι πως και να έμπαινε σε αυτή τη λίστα η Ακρόπολη, πάλι τίποτα δεν θα σήμαινε για την αξία και τη σπουδαιότητα του μνημείου (ίσως μόνο για τη δημοφιλία του). Δηλαδή τώρα ο υπουργός θα αποδεχτεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και ξεχάσει τα διαφημιστικά του σχέδια ή θα συνταχτεί με την Unesco η οποία αμφισβητεί τα κριτήρια της επιλογής των μνημείων, και μετά θα κάνει μια νέα δικιά του ψηφοφορία;

Αυτό που θέλω να πω είναι πως βρίσκω άσκοπο γενικά στη διαφήμιση και στις δημόσιες σχέσεις το “εγώ είμαι καλύτερος από αυτόν” και το”αυτό είναι καλύτερο από το άλλο”.  Ας ξεφύγουμε επιτέλους από την παιδική ασθένεια της μιας και μοναδικής αλήθειας, των ατελείωτων ιεραρχήσεων στα πάντα (όλα πια πρέπει να είναι top10 και best of) κι ας αναγνωρίσουμε τη σχετικότητα των κρίσεων μας.

Δεν είμαστε καλύτεροι από κανέναν άλλο, είμαστε απλά διαφορετικοί.

Advertisements

3 responses to “Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου (?)

  1. Πάντως ούτε και ανάμεσα στα αρχαία θαύματα ήταν η Ακρόπολη…

  2. Η ιστορία επαναλλαμβάνεται!

  3. Εγώ πάλι είχα ψηφίσει (ήταν και η Ακρόπολη μέσα σε αυτά που ψήφισα, άμα δεν τιμήσουμε και το σπίτι μας!!!) πριν καιρό, αλλά το όλο σύστημα ψηφοφορίας δεν ήταν και το ενδεδειγμένο. Για παράδειγμα αν ήθελα ψήφιζα όσες φορές ήθελα, αρκεί να έφτιαχνα ένα διαφορετικό mail κάθε φορά. Το θέμα είναι ότι τώρα βρίζουμε και μιλάμε για τα κριτήρια, αν είχαμε βγει στην επτάδα θα πανηγυρίζαμε και θα το είχαμε αναγάγει σε εθνικό θρίαμβο.
    Κάθε ένα από αυτά τα μνημεία έχει τη δική του αξία και τη δική του ιστορία πέρα από οποιαδήποτε λίστα φτιαχτεί στο μέλλον….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s